Kosmetologilta kysyttyä

Kosmetologilta kysyttyä

Kysymyksiä kauneudenhoidosta

Tässä muutamia kysymyksiä, joihin olen saanut vastata parin viikon aikana, joten laitetaan nyt faktat esille!

Onko ihoni likainen, kun minulla on mustapäitä?

Ei, sillä ihosi voi olla kirkuvan puhdas ja siinä on silti mustapäitä. Mustapäät eivät ole likaa vaan ihon omaa talia ja sarveissoluista kertynyttä massaa, joka on tummunut hapen vaikutuksesta. Voit hillitä huokosen suuaukon tulpan muodostusta kuorimalla säännöllisesti ihoa. Liian kovasti ei ihoa saa kuitenkaan kuoria vaan hellästi miedoilla aineilla noin 1–2 kertaa viikossa riittää pitämään huokosen aukon tulpan pienempänä.

Voiko ihohuokoset sulkea?

Ei, huokosia ei voi pienentää tai sulkea. Niihin voidaan toki vaikuttaa vahvistavasti ja siten estää huokosen laajentuminen mutta sulkea niitä ei voi tai saa. Jos huokoset ovat isot niin se on peritty ominaisuus kuten silmien väri tai hiusten paksuus. Kuorinta hellästi miedoilla aineilla noin 1–2 kertaa viikossa riittää pitämään huokosen aukon tulpan pienempänä, jolloin huokonen ei näy niin selkeästi tummempana. Erilaisilla meikkituotteilla voidaan huokosia piilottaa, mutta näillä voi olla tukkiva vaikutus, joka aiheuttaakin näppylöiden syntymistä. Voit tarkistaa hengittävyyden yleensä “non comemedogenic” merkinnästä.

Lisääkö karvojen nyppinen karvojen kasvua?

Karvat ovat karvantupessa kasvava sarveismuodostumaa. Karva kasvaa ainoastaan juuren alaosasta, karvasipulista, jossa solut jakaantuvat. Siirtyessään karvan varteen solut kuolevat ja keratinisoituvat. Karvan kasvussa on ensin kasvuvaihe, jota seuraa erittäin nopea surkastumisvaihe ja sen jälkeen tietyn mittainen lepovaihe. Jos karvaa leikkaa siitä ei mene mitään tietoa juuren alaosaan eli kasvuvaihe jatkuu normaalisti, jos karva nyppäystään pois on siis tuo sarveismuodostelma hetkeksi poikki mutta normaalisti karva jatkaa kasvamistaan karvasipulissa sen kasvukierron mukaisesti. Eli nyppinen ei lisää karvan kasvua vaan se on normaalia jatkuvaan uusiutumista. Karvan nyppinen voi toki vaurioittaa karvan kantasolujen toimintaa, jolloin niiden tuottama sarveismuodostelma eli karva on hyvin heikkoa ja siten ei näy.

Mitä tarkoittaa UVA/UVB suojatekijä hoitotuoteissa?

Ymmärtääkseen mitä suojatekijät ovat pitää ensin kerrata UVA ja UVB säteilyiden erot.

UVB säteily on UV-valoa, joka kykenee vaikuttamaan ihon pintaan ja tästä vaikutuksesta iho lämpenee ja voi palaa eli vaurioitua.

UVA säteily on uv valoa, joka läpäisee ihon ja pystyy vaikuttamaan hyvin syvälle ihoon verinahkaan (Dermis) asti vaurioittaen Dna:ta ja vanhentaen siten ihoa.

SPF (sun protection factor) kertoo kuinka paljon UVB säteilyn antamaa säteilynmäärää voidaan ajallisesti vähentää. Eli kuinka paljon pidempään voimme auringossa oleilla ennen kuin iho palaa liiallisesta altistuksesta.

Suojatekijä SPF 10 tarkoittaa tuotteessa, että ihon suojaus on 10 kertainen eli esim. 15 min jonka iho voisi olla palamatta auringossa on SPF 10 tuotteella käytettäessä 150 min.

PPD (Persistent Pigment Darkening) on vähemmän tunnettu sitä käytettään UVA säteilyltä suojautumista eli mittaa pigmentin pysyvää tummumista eli ihon ruskettumista. Puhutaan myös laajaspektrisestä suojasta. Osassa tuotteista on Käytössä PA++ merkintä joka on vastaavanlainen mittaus Uva säteilyn vaikutuksesta kanssa eli miten nopeasti iho ruskettuu.

Karkeasti taulokkoiden :

  • Alle SPF 6 -merkinnällä varustettua tuotetta ei lain mukaan saa edes kutsua aurinkosuojan sisältäväksi tuotteeksi, sillä sen suoja on olematon
  • Matalan suojan tuovassa kategoriassa ovat SPF 6 j a SPF 10 varustetut tuotteet
  • Keskivahva suoja on tuotteissa, joissa on SPF 15, SPF 20 ja SPF 25.
  • Korkeaksi suojaksi lasketaan puolestaan SPF 30 ja SPF 50.

Mutta tässä kannattaa huomioida, että tuotetta on tällöin käytettävän runsaasti/tarpeeksi. Joten jos tuotetta on vaikka vain puolet tarvitusta määrästä sen teho laskee nelijuuressa.

50 % vähemmän tuotetta spf √¨30 on vain 5,5!

Tarpeellinen määrä on tietysti suhteellista mutta karkeasti arvioiden 30 ml vartalolle on laskennallisesti riittävä määrä.

Nyt jos vastaan vielä kysymykseen eli mitä UVA/UVB suojatekijä tarkoittaa hoitovoiteessa?

Ei oikeastaan kuin sen että tuotteeseen on lisätty aurinkosuoja-ainetta. Sen suojaavuutta ei välttämättä ole aina tuotteen tekstissä kerrottu joka tarkoittaa, että suojaus on matala ja antaa vain kevyen päiväsuojauksen eikä siis toimi aurinkosuojana. Eli jos oleskelet auringossa niin lisää kasvoille aurinkosuojatuotteeksi merkattua tuotetta eli jossa on merkinnät SPF, SK (suojakerroin), PA+ tai PPD. Tällöin tiedät että tuote on tarkoitettu suojaavaksi tuotteeksi.


Lahjakortti